Kroonistunut tenniskyynärpääElokuusta asti minua on tutkittu päästä ja selästä, mutta selkeää syytä ei kukaan osannut sanoa. Käsi silti puutui ja kipeytyi. Niskassa epämääräinen särky, joka johti migreeniin.Mistä kyse?

Kirjoitin jo syksyllä epämääräisistä puutumisoireista ja siihen liittyvistä tutkimuksista sekä epäilyksistä. Kävin päivystyksessä, magneettikuvauksissa pariin otteeseen, terveyskeskuksen fysioterapeutilla, neurologilla, hermoratatutkimuksessa ja yksityisellä fysioterapeutilla sekä hierojalla. Lisäksi aloin käydä kuntosalilla personal trainerin kanssa. Mikään ei poistanut oireitani ja diagnooseja tuli monenlaisia. Minun pikkuaivot ovat hieman normaalia alempana, mutta se ei ole vaarallista ja mahtuvat olemaan. Oikoryhti aiheuttaa niskakipuja ja siihen auttaa niska- sekä kaulalihasten vahvistaminen. Mikään näistä ei selittänyt kuitenkaan puutumisoireitani, enkä välttämättä tietäisi näistä ilman tutkimuksia. Heitin pallon uudestaan neurologille, joka laittoi lähetteen fysiatrille.
Fysiatri teki samat testit kuin moni muukin oli tehnyt, mutta hän osasi kertoa minulla olevan kroonistunut tenniskyynärpää. Koska vaiva oli jo kroonistunut, oireet olivat epämääräisiä ja vaikeaa saada kiinni, mistä olisi kyse. Hän laittoi niskaani puudutteen, jonka piti helpottaa migreeneitä ja niskakipuja. Se ei kuitenkaan auttanut minun tapauksessani. Tenniskyynärpää on voinut tulla viime kesänä puumajan ja rappusten rakentamisesta tai pidemmältä ajalta. Miekkailu saattoi olla viimeinen niitti siihen ja laukaisi oireet. Syy selvisi paikasta, jota ei oltu aiemmin juurikaan edes tutkittu. Siihen on melko uusi ja tehokas hoitomuoto PRP-hoito. Moni varmaan miettii, että mikä ihme tämä on ja itsekin silloin mietin.

Pääsin hoitoon 9.5 ja se tehtiin päiväkirurgian heräämössä. PRP-hoito on siis kasvutekijäruiskutus, jonka fysiatri tekee. Minulta otettiin vasemmasta kädestä 9mlx2 ruiskullista verta. Veri laitettiin laitteeseen, joka erotteli siitä punasolut pois. Sen jälkeen verestä valmistettiin samalla laitteella kasvutekijäruiske, jonka pitäisi auttaa paranemisessa. Kohta merkittiin tarkasti ja puhdistettiin sekä ruiske ruiskutettiin.
Toimenpidepäivän käsi oli kipeä, enkä pystynyt sitä kunnolla käyttämään. Hoidon pitäisi alkaa auttaa 2-6 kuukauden aikana. Joskus on tilanteita, kun hoito pitää tehdä uudestaan. Käden tuli antaa olla pari päivää täysin levossa, joten laitoin siihen kantoliinan. Tämä muistutti itseäni ja lapsia, etten voi käyttää kättä. Se oli todella hankalaa, mutta onneksi kotipalvelutyöntekijä tuli perjantaina auttamaan ruoan laittamisessa. Pikku Karhu sairastui ja oli flunssaisena kotona, muttei oikein malttanut levätä. Sunnuntaina vuorostaan Iso Karhu sairastui vatsatautiin ja tiistaina Pikku Karhulla alkoi silmätulehdus. Lisäksi minulla oli viimeiset koulupäivät, jotka piti sisällään pari tenttiä. Mahdollisimman paljon kaikkea hankaloittamassa toipumista.
Kuntosaliharjoittelua ja rajua liikuntaa sekä suurta rasititusta tulisi välttää kaksi viikkoa. Enää tämä viikko rasituskieltoa, mutta toimenpiteestä oli kulunut vain viikko, kun onnistuin murtamaan vasemman käden pikkusormen. Viikko "kädettömänä", mutta käytännössähän minun pitää käyttää oikeaa kättä.

Pitäisi vissiin opetella lepäämään ja ottamaan rennommin tai jotakin, ettei koko ajan sattuisi ja tapahtuisi? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kehitysvammaisten parissa työskentely

Haasteita lasten kanssa

Tarina kiitollisuudesta