Lapsille tekemistä omalta pihalta


Nykypäivänä monet lapset viihtyvät paljon älylaitteilla, eikä ulkoilu kiinnostaisi. Onneksi lumet ovat sulaneet ja ulkona paljon kaikkea puuhaa. Meillä on neljä vilkasta poika, jotka tarvitsevat paljon aktiviteetteja ja toisinaan niihin ohjaamista. Olemme kehitelleet niitä omalle pihallemme ja isommat saavat käydä lähialueen skeittirampilla sekä pyöräilemässä sovitusti.Rakensimme viime kesänä kierrätysmateriaaleista puumajan, jonka alla on puukatos. Lapset saivat olla yhdessä rakentamassa majaa. Majaan voi kiivetä kaksia erilaisia tikkaita, kiipeilyseinää tai köyttä pitkin.  Majan ikkunasta pääsee myös kiipeämään katolle, mutta sitä olemme yrittäneet rajoittaa vaarallisuuden vuoksi. Maja ei välttämättä kovin kaunis ole, mutta suurella työllä tehty ja toimivaksi todettu. Ehkä joskus vielä maalaamme sen.Pihallamme on trampoliini, joka on kesäisin todella suuri hitti vuodesta toiseen. Verkko on kovassa tahdissa kärsinyt, mutta suojaa edelleen lasten pomppimista. Koska kaikki neljä saattavat pomppia samaan aikaan, tulee välillä riitoja.  Välillä tavarat ja vaatteet lentelevät, mutta näissä tulee erilaisten taitojen ja tilanteiden harjoittelua. Tänä keväänä pojat ovat halunneet ottaa taustalle musiikkia, jonka tahdissa hyppivät ja tekevät temppuja. Trampoliini on todella kehittävää motorisille taidoille ja hyvä keino purkaa energiaa. 

 
Asumme metsän reunassa, eikä viereisillä tonteilla ole taloja. Lapset saavat siis vapaasti seikkailla, kunhan koti näkyy. Pikku Karhu on keksinyt tänä keväänä metsässä liikkumisen ilman aikuista, koska ovat päiväkodissa käyvät paljon luonnossa. Hän nauttii suunnattomasti ja etsii erilaisia luonnon aarteita. Metsässä liikkuminen on lapsille tosi kehittävää motorisesti ja muutenkin kehityksellisesti. Lisäksi luonto voi rauhoittaa lasta ja aikuista.  Teemme paljon retkiä luontoon ympäri vuoden ja välillä otamme eväät mukaan.


Lapsilla on pyöriä ja potkulautoja, joita kaikki neljä saavat käyttää. Iso Nalle oppi tänä keväänä ajamaan pyörällä ja hän on käyttänyt harjoittelussa Ison Karhun vanhaa pyörää, mutta nyt voisi olla aika etsiä jo sopivamman kokoista pyörää. Pikku Karhukin uskaltaa ja osaa viimein ajaa apupyörillä ilman aikuisen työntämistä. Pyöräily on erityislapsillemme ollut haastava oppia, mutta kannustuksen ja harjoittelun kautta pikku hiljaa taidot ovat kehittyneet. 


Viime kesä oli erittäin kuuma, joten välillä kastellessamme nurmikkoa kastelimme lapsiakin ja se herätti monia riemun sekä jännituksen kiljahduksia. Letkusta on pitänyt ottaa kahva irti, koska Iso Nalle laskisi muuten kokoajan vettä. Keväisin ja syksyisin kuraleikit ovat jotain aivan parasta. Olemme miettineet, jos hommaisimme lapsille kesäksi jonkinlaisen uima-altaan, missä saavat vapaasti leikkiä tai halutessaan kantaa vettä muualle. 

Pari vuotta sitten rakensimme pihalle keinut. Pikku Karhu tykkää keinua mahallaan ja joskus joku saattaa istua. Muuten he antavat keinuille vauhtia.  Keinuminenkin on yllättävän kehittävää ja haastavaa keskilinjan hallinnan kannalta. 

Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, mitä puuhaa meidän pihaltamme löytyy kesällä. Ötököiden tutkiminen on todella mielenkiintoista ja kaikki kivet tulee käännettyä, kun niistä innostutaan. Joskus lasten on vaikea keksiä tekemistä ja tarvitsevat siihen aikuisen tukea. Lapset nauttivat aikuisen kanssa tekemisestä ja on tärkeää tehdä asioita perheen kanssa. Heidän on hyvä myös oppia kehittämään mielikuvitustaan keskenään leikkimisellä.

Mitä teidän pihalla voivat lapset tehdä? Tarvitsevatko paljon aikuista ohjaamaan leikkejä?

Kommentit

  1. Kiva kuulla kuulumisia. Meillä on myös tramppa pihan paras ja käytetyin juttu. Huikeita voltteja ovat oppineet ja liikunta lisääntynyt entisestään. Meillä kaikki lapset leikkivät pihalla myös koirien kanssa. Ollaan pojalle hankittu oma kirves jolla tykkää tehdä polttopuita. Ja oikeestaan mitä tahansa "miesten juttuja" tehdään niin poika on heti mukana ja siinä onkin kehittynyt hyvin. Vesileikit letkulla, vesipalloilla, ja pyssyillä on kanssa kova 👌 mukavaa kevättä teille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elise! :) Mukavaa tekemistä teilläkin pihalla lapsille. Meillä lapsille ei kirveitä kyllä uskalla antaa, mutta yhdessä on vasaroitu ja sahattu. Mukavaa alkavaa kesää teidän perheelle. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kehitysvammaisten parissa työskentely

Haasteita lasten kanssa

Tarina kiitollisuudesta