Aistiseikkailu Aistihuoneessa

Olen ollut viimeiset kolme kuukautta työharjoittelussa perhehoidon ohjaajana ja harjoitteluni on pitänyt sisällään paljon kaikenlaista.Yksi iso projekti oli sijoitetuille lapsille tarkoitettu aistihuone. Kirjoitin aiemmin suunnitteilla olevasta aistihuoneesta. Nyt vihdoin ja viimein tuo suuri ponnistus on valmis. Suurin osa materiaaleista on kierrätysmateriaaleja. Ainoat investoinnit olivat tunnelmavalot ja vesihöyryä antava Bluetoothkaiutin. Taustalla voi soittaa luonnon ääniä tai tilanteisiin sopivaa musiikkia. Tein IsoKarhun kanssa esittelyvideon aistihuoneesta, jolla sitä voidaan mainostaa. Olen rakentanut Assi-Apinan tarinan ja nimennyt aistipisteet helpottamaan huoneen käyttöä. Assi on eteisessä ja lapsen tulee aistihuonekierroksen aikana huolehtia siitä. Aikuinen voi lukea Assi-Apinan tarinaa kierroksella. Huonetta voi käyttää myös muuten haluamallaan tavalla. 

Assin-Tarina 

Assi on pieni apina, jonka on  vaikea tunnistaa omia tunteitaan ja sitä usein pelottaa uudet tilanteet. Assi kaipaa turvallista ihmistä mukaan uusiin tilanteisiin ja se tykkää matkustaa sylissä. Näin voi olla monilla lastensuojelulapsilla, joten heidän on helppo samaistua Assiin. Lapsi lähtee aikuisen sekä Assin kanssa seikkailuun ja voi näyttää Assille, miten uusissa tilanteissa toimitaan ja kuinka hauskaa se voi olla. 

Pöllölaakso

He pääsevät kävelemään muhkuraisella mättäiköllä ja ihastelemaan Pöllölaaksoa. Pöllöt rakastavat valokuvia ja ne ovatkin ripustaneet paljon roikkuvia kuvia kotioksilleen. Olen laittanut seinille ottamiani valokuvia eri paikkakunnilta ja maisemista sekä laminoinut kuvat. Lapset voivat katsella rauhassa kuvia ja miettiä millaisia tunteita, ajatuksia tai muistoja kuvat herättävät sekä kertoa niistä aikuiselle. 

Vesiputous ja vedenalainen maailma 

Pöllölaakso päättyy upeaan vesiputoukseen, jonka läpi pääsee kävelemään vedenalaiseen maailmaan. Lapsen tulee pitää tiukasti Assista kiinni, koska se pelkää vettä. Kaikki pääsevät yhdessä sujahtamaan vedenalaiseen maailmaan, jonka jälkeen lapsi voi tutkia varovasti erilaisia aarteita. Jos hän uskaltaa, voi kiivetä suurelle kivelle ja kokeila millaista on maalata vaahdolla. 


                                                  Hypistelymetsä 

Matka jatkuu vedenalaisesta maailmasta kohti metsää, missä kaksi metsätonttua jo vilkuttelevat. Lapsi voi istahtaa kukkamättäälle ja samalla laskeutua alas laaksoon, missä voivat nähdä metsäpeikon nautiskelemassa nuotion lämmöstä. Assi haluaa kiivetä puuhun ja löytääkin sieltä sukulaisiaan, joita ei ole nähnyt pitkään aikaan. Lapsi voi tunnustella, mitä kaikkea metsästä löytyy.  Joku huhuilee heitä viereisellä kalliolla ja he lähtevät katsomaan kuka se mahtaa olla. Lapsen tulee pitää Assia kädestä, koska sitä jännittää kovasti ja sillä tulee surullinen olo lähdöstä. Assi ei kuitenkaan tunnista oloaan suruksi, vaan alkaa kiukutella. 

                                        
 
 

Itsetuntokallio

Feels-kissa asuu kalliolla ja se rakastaa erilaisia tunteita. Kissan lempparitunne on turvallisuus ja onnellisuus. Mikä on sinun lempparitunne? Assi on hämillään, koska sen on vaikeita nimetä tunteita. Lapsi voi auttaa Assia tai sitten he voivat yhdessä aikuisen kanssa auttaa erilaisilla tunnekorteilla. Lapsilla voi olla suuria haasteita tunteiden tunnistamisessa, ilmaisussa ja sanoituksessa. Feels haluaa antaa lapselle lahjan, koska hän on arvokas ja ihana ihminen.  Lastensuojelulasten itsetunto on usein kokenut kovia, joten sitä on hyvä nostaa erilaisilla kehuilla ja kannustavilla sanoilla. Lapsi saa avata lahjapaketin ja nostaa yhden lapun sekä lukea sen ääneen peilikuvalleen. Jos ei osaa lukea, voi pyytää aikuista lukemaan. Lasta kehoitetaan painamaan teksti syvälle mieleensä, jotta muistaa sen seikkailun jälkeenkin. Assi alkaa tuntea itsensä jo levottomaksi ja nyt tekee mieli lähteä hieman liikkumaan. Hienoa Assi; tunnistit tunteen. Sitten on aika siirtyä vauhdikkaampaan pisteeseen, koska joidenkin lasten keskittyminen voi jo herpaantua. 

Vallaton kukkaniitty

Lapsi voi päästää Assin juoksentelemaan kukkaniitylle ja itse kokeilla erilaisia liikunnallisia välineitä. Tarina alkaa lähestyä loppua ja ilta saapuu. Hetken touhuttuaaan lapsen tulee napata Assi kiinni ja kehoittaa sitä jo rauhoittumaan unimaailmaa varten. Samalla lapsen tulee itsenkin rauhoituttua. Lapsi voi hypätä renkaiden avulla pilvilinnaan, kunhan aikuinen avaa pilvilinnaan verhot. 

Pilvilinna

Lapsi pääsee lentämään pilvilinnaan ja voi yhdessä aikuisen kanssa ihailla tähtitaivasta. Lapsi voi laittaa silmät kiinni ja hengittää syvään. Aikuinen hivelee häntä erilaisilla rentoutusvälineillä, jotta lapsen olisi helpompi rauhoittua. Assilla onkin paljon kerrottavaa äidille, kun pääsee kotiin. Lapsi voi kertoa kenelle haluaisi kertoa seikkailusta. 


Tämän Aistihuoneen lisäksi olen tehnyt kotiin lainattavaa aistipakettia, mutta se on vielä hieman kesken. Niistä teen oman postauksen, kunhan saan paketin valmiiksi. Olisi kiva saada palautetta tekemästäni aistihuoneesta ja kokemuksia aistihuoneiden käytöstä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kehitysvammaisten parissa työskentely

Lapsille tekemistä omalta pihalta

Rastirata luonnossa